Eenzame lunch

Eenzame lunch

Released

22/03/2016 11:26 am

Copyright

ESA/IPEV/PNRA–F. van den Berg

Description

Arts Floris van den Berg tuurt over de horizon en overdenkt het leven bij poolstation Concordia op Antarctica tijdens een ijzige picknick. De komende negen maanden zal er niemand verschijnen aan de horizon – de winter is op Antarctica te extreem om voorraden te bezorgen of om af te reizen naar de afgelegen basis. En de dichtstbijzijnde buur bevindt zich op 560 kilometer afstand.

Met de buitenpicknick kan Floris nog genieten van de laatste zonnestralen en kan zijn lichaam ook broodnodig vitamine D absorberen. Concordia ligt op bijna 2000 kilometer van de Zuidpool. Dat betekent dat bewoners van het poolstation tijdens de winter vier maanden lang de zon niet te zien krijgen.

Twaalf mensen zullen wetenschappelijk onderzoek doen in Concordia. Zij zullen tegelijkertijd onderhoud uitvoeren aan het poolstation dat op een van de koudste plekken op aarde ligt – de temperatuur zakt er regelmatig onder de 80 graden Celsius onder nul.

De extreme eenzaamheid, de kou en de locatie maken Concordia de ideale plek om onderzoek uit te voeren in bijzondere werkvelden, van glaciologie en seismologie tot astronomie en klimaatonderzoek.

Floris gaat zich in Concordia bezig houden met de bemanning zelf. Zijn één jaar durend verblijf is vergelijkbaar met een lange ruimtemissie. ESA is benieuwd naar de manier waarop lichaam en geest zich aanpast aan de extreme omstandigheden.

Het testen van vaardigheden die nodig zijn bij het besturen van een ruimtevaartuig, het beoordelen van de stemming van de bemanning en het uitvoeren van CT-scans om botverlies in kaart te brengen. Het zijn zomaar een aantal taken die Floris gaat uitvoeren. Dat doet hij voor onderzoekers die zich elders bevinden, precies zoals een astronaut dat doet aan boord van het internationale ruimtestation ISS.

Lees meer over Floris en zijn bemanning op het blog Chronicles of Concordia.

Rate this

  • Currently 5 out of 5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rating: 5/5 (3 votes cast)

Thank you for rating!

You have already rated this page, you can only rate it once!

Your rating has been changed, thanks for rating!

Views

896